El BMW Z3 | 25 anys
El BMW Z3, que tot just commemora el seu vint-i-cinquè aniversari, és el successor d’una exitosa saga de roadsters de la marca bàvara com van ser el BMW 507 o el BMW Z1.
D’aquests emblemàtics models hereta la seva esportivitat, elegància i atemporalitat. I podem recalcar això últim perquè és un model que ha envellit molt bé i podria passar per un cotxe actual a ulls d’aquells aliens al món del motor.
Va ser dissenyat inicialment per a competir en el mercat nord-americà contra els Mazda Miata i construït a la factoria de Spartanburg que la marca té als Estats Units, des d’on posteriorment seria exportat a la resta de mercats.
El Z3 va captivar als amants dels cotxes esportius i, en especial, als fervents seguidors dels roadsters, que durant els anys ‘90s no gaudien d’un mercat ampli pels puristes que buscaven les sensacions d’un vehicle de mides clàssiques, amb capota de lona, junt a un motor longitudinal, propulsió posterior, un llarg capó i anar asseguts quasi a l’eix de darrera.
Encara que el model va ser presentat el 1995 i va fer el seu debut com a cotxe 007 amb Pierce Brosnan, les primeres unitats que es van entregar al públic al nostre país daten del 1996. Aquests primers Z3 que podiem trobar als concessionaris venien equipats únicament amb motors de quatre cilindres M43 i M44, amb cilindrades de 1800 i 1900cc, culates de 8 i 16V i potències de 116 i 138cv respectivament. Eren motors heretats de la classe E36, dels quals també hereta el xassís i suspensions, basats en el sèrie 3 Compact i en el ja obsolet E30.
Encara que les potències dels primers motors oferts pugui semblar avui en dia escassa, el cert és que mouen prou bé aquests petits roadsters gràcies, en part, al seu estudiat esglaonament del canvi i una relació de diferencial curta, oferint sensacions esportives en carreteres de corbes, arribant inclús a posar en compromís a vehicles amb mecàniques més solvents.
Les versions que commemoren el 25è aniversari venien equipades només amb allò imprescindible, i equipament com l’aire condicionat, doble airbag o unes llandes d’alumini de 16” eren un extra. Per sort, la majoria d’unitats van ser prou ben equipades i resulta difícil trobar al mercat cotxes que no comptin amb l’AA i uns elegants i còmodes seients entapissat en pell i calefactats. Dintre el ventall d’opcions que oferien aquests primers models, destaca la possibilitat de demanar un diferencial autoblocant de discos al 25%, suspensió esportiva ///M o equipar un sostre dur de fibra.
Donat l’èxit de vendes que va suposar el BMW Z3, l’any següent al seu llançament la gama es va ampliar amb mecàniques de 6 cilindres en línia, equipant el potent motor M52 de 2800cc i 193cv. Aquest motor, junt amb l’eixamplament de les aletes posteriors, va ser la culminació per a tot un serventes, ara sí, amb unes prestacions esportives a l’alçada de vehicles de games superiors.
Però l’evolució dels BMW Z3 no pararia aquí. A continuació es presentaria la versió Coupé atorgant una característica i marcada personalitat esportiva a una variant de la qual no es fabricarien gaires unitats, i que a dia d’avui resulta molt interessant pels col·leccionistes. Aquesta variant Coupé va incorporar motors de 6 cilindres únicament amb 2800 i 3000cc posteriorment.
I si hem de fer menció a versions per a col·leccionistes, aquí hem de fer un incís a les versions ///M, les quals van estar disponibles en variant Roadster i Coupé. Eren equipats amb el poderós motor S50 de 3200cc i 321cv, herència del M E36. Les últimes unitats van equipar motors S54 limitats a 325cv del M E46.
Durant els darrers anys de vida del model Z3, es van introduir petits canvis a nivell de carrosseria, destacant una nova posterior eixamplada incorporant noves tulipes. També es van renovar els motors per a adaptar-se a les normatives de contaminació, i en aquest aspecte només trobarem un motor M43 de 1900cc i 118cv a la variant de 4 cilindres i diversos motors de 6 cilindres passant des del 2.0 de 150cv, el 2200 de 170cv i el M54 de 3000cc i 231cv que equiparien els coupés i roadsters d’alta de gama fins el 2002, en que va finalitzar la seva producció.
L’èxit de vendes que va suposar el Z3 va donar lloc a la saga Z4, la qual podem trobar en diverses generacions fins avui en dia en versions Roadster de capota de lona i sostre dur desplegable, i en versió Coupé, dels quals ja en parlarem en una futura publicació.
Actualment el BMW Z3 és considerat tot un Yougtimer amb vistes a clàssic de culte en els propers anys. La seva cotització s’ha vist incrementada de manera significativa en els darrers anys.
Les unitats més cotitzades són les que incorporen mecàniques de 6 cilindres o unitats de curta tirada, com els Coupés. Les versions ///M ja són actualment una apreciada peça de col·leccionisme. Tampoc és pot deixar de banda els BMW Z3 equipats amb motors de 4 cilindres, que ofereixen una immillorable oferta pels que busquen un roadster clàssic amb prestacions modernes i que també s’estan revaloritzant considerablement les unitats ben mantingudes.
En els darrers anys estan sorgint per tots els països Clubs i grups d’usuaris d’aquest entranyable roadster on compartir coneixements, manteniment i rutes.
I des d’Històrics uns encoratgem a participar activament amb el vostre BMW Z3 dins el grup BMW, on podreu gaudir de la passió pel vostre roadster amb la resta d’usuaris d’aquest model i d’altres variants com el Z1 i Z4. Fins la propera!
Xavier Gallardo
Grup BMW