Skip links

BMW Z4 COUPE

Share

El BMW Z4 a la seva variant Coupé, conegut amb codi intern com a E86, va suposar el relleu generacional de la saga Z3 Coupé de la mà dels dissenyadors Chris Bangle i Anders Warming. Va ser presentat en societat al Saló de l’Automòbil de New York i portat a producció a la factoria d’Espartamburg que la marca té allà mateix al Estats Units i des d’on s’exportaria a la resta de mercats. Des de l’any 2006 al 2008 es van produir més de 12.000 unitats d’aquest emblematic esportiu i poc més de 4.000 unitats de la variant més radical .

El Z4 Coupé es va comercialitzar amb dos motoritzacions, un refinat  N52 de 3.000 cc amb 265 cavalls pels models 3.0Si i un poderós i contrastat S54 de 3.200 cc amb 343 cv per a les versions M, otor ja conegut al M3 E46, que com a curiositat ja van montar les últimes unitats del Z3 ///M, això sí, limitats  a tant sols 325cv. Encara que la diferència de pontència entre versions era considerable, els motors del 3.0Si eren tan sols vuit dècimes de segon més lentes en acceleració de parat fins als 100 km/h, res que la majoria de conductors afeccionats notin a la pràctica…

​Els models equipats amb motorització 3.0 podien anar  amb una caixa de canvis manual de 6 velocitats o, opcionalment, una d’automàtica governada electrònicament de també sis velocitats i amb un interessant, i la mar de pràctic, shift paddle al volant. La variant més esportiva ///M equipava únicament caixa de canvis manual per a fer les delícies dels més puristes i adictes al “punta-taló”.

Encara que la versió coupé comparteix molts elements mecànics amb el roadster, la rigidesa del seu xassís completament carrossat i la suspensió més ferma li ofereix un plus, amb el qual les prestacions i sensacions al volant pugen de nivel. Podem assegurar que estem davant un autèntic cotxe esportiu. L’ergonomia de conducció d’aquest model ens ofereix una posició baixa i estirada, però alhora còmoda per recórrer grans distàncies. L’únic peatge que haurem de pagar per anar asseguts quasi a l’eix de darrera és la incomoditat i l’agilitat necessària per accedir als seients que, per cert, comptaven amb la més que interessant opció equipar els esportius ///M a la versió 3.0Si.

​Però no tot són flors i violes en aquest coupé de la marca bàvara. La seva configuració esportiva li atorga un marcat caràcter no apte per a tots aquells conductors esperimentats en cotxes a propulsió, de mans ràpides al volant i absoluta serenitat quan notes que el cul del teu cotxe sembla que tingui vida pròpia. La fermesa de la seva suspensió i la rigidesa del seu xassís es tradueix en unes reaccions un tant impredecibles i violentes lateralment en carreteres amb mal ferm i amb velocitats elevades, aquelles que ara ens deixarien sense uns quants punts del nostre preciat carnet de conduir.

​Per pal•liar la falta de motricitat a les fortes acceleracions i les sacsejades laterals, totes les unitats van equipades amb control de tracció i control d’estabilitat, tots dos desconnectables a voluntat. Es troba a faltar l’opció d’un diferencial autoblocant per a la versió més modesta, que sí equiparia la versió ///M de sèrie.

​Com és segell de la marca, l’esglaonament de la caixa de canvis és senzillament perfecte. Es complementa amb la curta relació de diferencial en una perfecta sinèrgia que no deixa caure de voltes el motor en cap situació, repercutint en unes prestacions encomiables, que fins i tot poden posar en compromís a cotxes com el Porsche Cayman, que compta amb una mecànica més solvent. Aquesta estudiada relació de canvis i diferencial també era la causant de les brillants prestacions dels primers BMW Z3 amb modestes mecàniques de quatre cilindres, com vam veure a l’anterior entrada en motiu del vint-i-cinquè aniversari del model.

​La fabricació d’aquest emblemàtic model va cessar a mitjans de 2008 i des d’aleshores el valor de les unitats venudes s’ha mantingut força alt, en part degut a les poques unitats fabricades i a l’escassa oferta al mercat d’ocasió. Però en els darrers anys cal destacar que els preus s’estan revaloritzant sense descans. Les unitats ///M Coupé són considerades peces de col•leccionisme i no és estrany veure xifres al voltant dels 50.000€ per a unitats ben mantingudes i baix quilometratge.

​Encara que no estem davant d’un youngtimer per estrictes raons d’antiguitat, podem assegurar que sí ho és de facto. Molts dels seus propietaris i Clubs així el consideren i el cert és que no desentona aparcat al costat de models més veterans, malgrat mantenir una línia completament actual.

Des d’Històrics uns animem a participar amb el vostre BMW Z4 Coupé/Roadster dins al Grup BMW, on podreu compartir amistat, rutes, coneixements sobre el model i inclús, més d’un cop, solucionar algun problema mecànic del vostre cotxe junt a la resta d’usuaris d’aquests emblemàtics models.

​​Ens veiem a la carretera!

Xavier Gallardo

Grup BMW Club HISTÒRICS

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència web.
Obrir
Arrossegar