Els dies 15, 16 i 17 de novembre a Històrics vam celebrar una de les sortides més importants de cada any: la XIV Trobada de vehicles militars històrics FORMENTOR 2019. Consta d’una trobada de tres dies a on participen multitud de vehicles militars, “històrics”, que serveixen per a gaudir i conèixer aquests clàssics del motor! El lloc de trobada va ser al Port de Pollença, al Bar l’I Músic. El seu propietari, en Xisco Vives, també forma part de l’Staff tècnic.
Aquest any han participat un total de 40 vehicles, amb 10 vinguts del grup de la península. El més antic va ser el Ford A Station Wagon, de l’any 1929, d’en Francisco Jiménez i l’Almudena Fernández i el seu fill. En canvi, el cotxe que va patir més problemes mecànics va ser el Land Rover Minerva, d’en Ricard Devés i la Montse, però també van ser testimonis de l’ajuda i el nivell dels membres de l’organització, que en tot moment van estar per ells.
Pel que fa als assistents, van ser 90 valents els protagonistes d’aquestes jornades. Un dels més veterans del grup era en Pedro Galiana, de Palma de Mallorca, que va participar amb un Jeep M-38 restaurat per ell mateix.
Una de les anècdotes de la trobada, que afortunadament no va deixar de ser un bon ensurt per a tot el grup i principalment per a ell, va ser a càrrec d’en Ramon Joan Garcia Domench: Durant la ruta del divendres, va deixar el seu Jeep aparcat d’una manera diferent de l’habitual però, amb l’ajuda dels companys i de l’equip organitzador, el vehicle es tornava a posar amb les quatre rodes a terra i, el més sorprenent de tot, es tornava a posar en marxa com si no hagués passat res. Aquests jeeps són uns autèntics supervivents.
Itinerari
Els itineraris són, sense cap mena de dubte, un dels plats forts de la trobada, ja que la zona que transiten els vehicles històrics és patrimoni de la Humanitat i la bellesa dels paisatges, moltes vegades amb el mar de fons, és espectacular i no deixa a ningú indiferent.
Per començar, divendres vam fer camí per arribar a l’Ermita de la Victoria; dissabte vam visitar La Calobra o sa Calobra, que és una cala del municipi d’Escorca i és coneguda perquè és a prop del torrent de Pareis i perquè és difícil accedir-hi, amb una carretera plena de revolts que a tothom va encantar; i, finalment, el diumenge ens vam acostar al Far de Formentor, que està en funcionament des del 1863. Als peus de la torre del Far, que té uns 56 metres d’alçada, vam fer la foto de grup.
Si hem dit que els itineraris són un dels al·licients d’aquesta trobada, podem dir que un altre molt important són els dinars, ja que és el lloc a on es poden fer les tertúlies i enfortir les nostres amistats. A més, els cuiners són de la colla, i les receptes casolanes que se serveixen són tot un plaer pels participants: l’arròs brut que ens van fer el Tio Miquel i el Bernat Vila, la fideuá que va fer la Tere, i tampoc va faltar l’hamburguesa amb patates fregides…
El sopar del divendres va ser a un Restaurant de Port de Pollença i el del dissabte al Club Pollença: un bufet lliure amb música d’època de fons, i una demostració de ball inclosa a càrrec dels Pollenswings. Però l’ovació de la nit va ser per a en Ramon Joan Garcia Domench, i l’organització també va aprofitar el moment per a donar les gràcies a tots els assistents.
Com a curiositat, l’organització va muntar un campament on unes tendes militars servien de lloc per a fer els àpats i de refugi, ja que el temps va tenir de tot: pluja, neu i sol.
Des d’aquí volem agrair el treball espectacular del coordinador de la trobada, en Toni Cerdà, que va comptar amb l’ajuda de tot el seu gran equip, que cada any se superen.
Joel Araque Nieto
Comunicació Històrics.
Fotos: Patricia Bedoya i Històrics club